Résumé:
The African continent is defined as an agricultural civilization from the far north to the far south, and from east to west, with its abundant agricultural resources qualified for it, we try in this paper to highlight the most important agricultural qualifications of the continent, and the most important challenges faced. The results showed that although the continent has enormous natural agricultural resources and a huge human capacity with agricultural traditions, it cannot achieve its food security, due to a number of challenges, notably drought and climate variability, as well as the lack of benefit from the relative advantage by some agricultural areas تعرف القارة الأفريقية بأنها حضارة زراعية من أقصى الشمال إلى أقصى الجنوب، ومن الشرق إلى الغرب ، وذلك بما تزخر به من كمونات زراعية أهلتها لذلك ، نحاول في هذه الورقة تسليط الضوء على المؤهلات الزراعية للقارة ، وأهم التحديات التي تواجهها ، وقد أظهرت النتائج أنه و على الرغم من امتلاك القارة لموارد زراعية طبيعية هائلة ، وطاقة بشرية تملك تقاليد زراعية ، إلاّ أنّها لاتستطيع تحقيق أمنها الغذائي ، وذلك يعود لجملة من التحديات على رأسها الجفاف والتقلبات المناخية ، فضلا عدم الاستفادة من الميزة النسبية التي تتمتع بها بعض المناطق الزراعية.